Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kjeell.se/public_html/screenaddict/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
ScreenAddict – Filmtips & Recensioner » Visning

Hur kan jag se & höra?

Video – & musikfiler har olika ”kodningar” (codecs) och för att kunna spela upp en fil  i din mediaspelare behöver din dator kunna läsa dessa kodningar. Har du någon gång försökt öppna en fil i exempelvis Window Media Player och fått ljud men inte bild eller tvärtom, eller fått felmeddelande om att codecrutiner saknas så beror det just på att din dator inte kan läsa filen korrekt för att den inte känner igen hur filen har kodats.  Det här kan man lösa genom att installera codecs. Bästa alternativet är att installera ett helt paket med olika codec istället för en och en som saknas vid respektive tillfälle. Ett bra sådant paketalternativ är K-lite.

Det finns även vissa mediaspelare som har de vanligaste codecs ”inbyggda”. Ett väldigt bra sådant program är VLC (Video Lan). Och det programmet kan även visa undertexter utan att du behöver installera något extra tillägg.
Det utvecklas hela tiden nya codecs för bästa bild/ljudkvalitet och komprimering (minskning av filstorlek) så uppdatera dina codecs med jämna mellanrum genom att installera nya versioner av ditt codecpaket eller mediaspelare.