Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kjeell.se/public_html/screenaddict/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
ScreenAddict – Filmtips & Recensioner » Torrents

Vad är torrent?

Enkelt förklarat så är en torrent en liten fil som innehåller information om vart respektive filerna kan laddas ner.
Exempelvis om jag har en videofilm ”Min födelsedag.avi” på min dator som jag vill att andra ska kunna ladda ner, kan jag skapa en torrentfil. I den filen anger jag en eller flera trackers, som fungerar som en sluss. När jag har skapat min torrent lägger jag ut den filen på internet så att du kan ladda ner den. Men för att du ska kunna ladda ner den behöver båda två ett torrentprogram som skickar och tar emot filen emellan våra datorer. Jag öppnar min torrentfil i mitt torrentprogram och du öppnar den nedladdade filen i ditt torrentprogram. Ditt program kontaktar då  trackern (slussen) som finns registrerad i torrentfilen, som sedan kopplar vidare till mitt torrentprogram. Mitt torrentprogram börjar då att skicka filen ”Min födelsedag.avi” till din dator. Om en kompis också vill ladda ner samma fil, slussar dennes torrentprogram vidare till både ditt och mitt program och börjar hämta filen från båda våra datorer. Det är det som kallas P2P (Peer to Peer = Person till Person)
Hur lång tid det tar att ladda ner hela filen beror på både din och min internetuppkoppling. Hur snabbt jag kan skicka och hur snabbt du kan ta emot. Så även om du har jättesnabbt internet så kan du inte ladda ner fortare än vad jag kan skicka och tvärtom.

Kom igång

Första steget är att installera ett torrentprogram, exempel på några sådana är Bittorrent, BitComet och Utorrent. Jag har testat alla tre i angiven ordning och anser att den sistnämnda, som både är liten storleksmässigt och har bra med funktioner, är den bästa av dom tre. Följ de enkla anvisningarna vid installationen. När programmet är installerat kan du börja söka efter torrentfiler. När du har hittat en fil väljer du att ladda ner. Torrentprogrammet bör öppnas automatiskt och fråga vart vill du spara filen. Det är då alltså vart innehållet ska sparas, exempelvis ”Min födelsedag.avi”. När du valt mapp och tryckt på okej eller liknande beroende på torrentprogram börjar programmet automatiskt att koppla upp sig mot, de i torrentfilen angivna, tracker. När uppkopplingen skett slussas du till andra personer som har samma torrent igång och börjar ladda ner (downloading). Beroende på torrentprogram visas en statusbar, hur länge det beräknas ta att ladda hem hela filen, hur många som har hela filen respektive delar av filen mm. Under tiden som du laddar hem filen skickar du även till andra (peers).
När statusen nått 100% går den över till ett ”skickaläge” (seeding). Det betyder att du är klar med din nedladdning och att du nu enbart skickar filen till andra. Det här systemet är beroende av att det hela tiden finns någon som ”seedar”. Alltså har 100% av filen och skickar till andra. Finns ingen sådan är det heller inte möjligt att ladda ner hela filen. Ju fler som seedar, desto snabbare kan peers (dom som laddar hem) få hela filen. Det är därför en oskriven regel att man ska fortsätta seeda efter att man fått hem hela filen. Bra riktlinjer kan vara att du seedar dubbel tid som det tog för dig att ladda hem filen. Exempelvis, tog det 30 minuter för dig att ladda hem filen så seeda i minst 60 minuter.
När du inte längre vill seeda trycker du på stop eller tar bort torrentfilen från listan med dina aktiveter (torrentfiler). Observera att om du väljer att ta bort torrent + data (både torrentfil och innehållet, d.v.s Min födelsedag.avi) raderar du även det som du har laddat ner.
För att se på filen, öppna den mapp som du valde att spara ”Min födelsedag.avi” och dubbelklicka för att automatiskt spela upp filen eller högerklicka för att välja vilket program du vill öppna filen med (om du har flera mediaspelare).

Kvalitétstyper

Det finns en mängd olika kvaliteter på videofiler som kan delas upp i fem olika kategorier.

  • CAM – Videon är filmad med en videokamera. Bilden är oftast suddig, ljudet ekar och det förekommer även andra störningar.
  • Telecin – Bildkvalitén är densamma som CAM, men ljudet är digitaliserat.
  • Telesync – Det här är den första någorlunda bra kvalitéten. Både ljud och bild är digitaliserat, men många releasegrupper blandar tyvärr ihop det med Telecin.
  • DVDSRC – Det här är en screening av en DVD. D.v.s. en förhandsvisning som används i försäljnings – och nomineringssyfte. Bild och ljud motsvarar en DVDRip men störningar i form av svart/vita frekvenser eller informationstext kan förekomma på bilden. Det kan även skilja sig från den utgivna versionen då omklippningar kan ha skett efter screening.
  • DVDRip – Det här är en kopia av en DVD och motsvarar samma kvalitét.

Releasegrupp (RLS)

En releasegrupp är den personen/personerna som skapat innehållet i torrentfilen.
Jag kan till exempel döpa min torrentfil till ”Fodelsedag [2008] CAM – CHrillE” det betyder då att ”Fodelsedag” anger namnet på innehållet, ”[2008]” anger inspelningsår, ”CAM” anger kvalitéten på filen och ”CHrillE” anger min personliga releasegrupp. Så alla torrentfiler som har releasegrupp ”CHrillE” är det då alltså jag som skapat. Har du filmat på samma födelsedagsfest, kan din torrentfil se ut så här; ”Fodelsedag [2008] CAM – poLarn”

Vart hittar jag torrents?

Det finns hundratals med siter som innehåller torrentfiler. Några av de största är

http://btjunkie.org/
http://www.mininova.org/
http://thepiratebay.org/
http://www.torrentspy.com/
http://www.fulldls.com/

På dessa sidor kan du söka genom att skriva in en titel, ex Min födelsedag, visa, för dagen nya, torrents, bläddra bland kategorier mm.
Observera att det är en bra idé att läsa inlägg som andra har gjort då det finns personer som lägger upp falska torrentfiler som ber dig att installera saker när du försöker öppna den nedladdade filen, eller pornografiskt innehåll istället för vad det egentligen ska vara.
Det finns tre olika varianter på filinnehållet.

  • Direktfil – Den här filen är den enklaste att ladda ner för den ovane och är en videofil, musikfil etc. redan vid nedladdningen.
  • Packade filer – För att kunna öppna dom här filerna efter nedladdning behöver du ett packningsprogram som ex. WinRar. Oftast är dom packade så att varje fil är ca 14-15 Mb. Torrenten innhåller då exempelvis Min födelsedag.part01.rar, Min födelsedag.part02.rar osv. När du har laddat ner en sådan torrent till din dator, så högerklickar du på den första filen (Min födelsedag.part01) och väljer Extrahera alt. Extract. Då ska alla filerna packas upp till en stor ”Direktfil” eller ”DVDfil”. Ex. Min födelsedag.avi alternativt Min födesedag.bin/Min födelsedag.cue eller Min födelsedag.iso
  • DVDfiler – Det här är en direktkopia av en DVDskiva och du behöver ett DVDbränningsprogram eller ett konvertingsprogram för att kunna öppna dom här filerna. Filerna slutar på bin och cue (exempelvis Min födelsedag.bin respektive Min födelsedag.cue) eller iso (exempelvis Min födelsedag.iso). DVDfiler är mycket större storleksmässigt än en Direktfil. T.ex om en Direktfil är 700Mb så är samma DVDfil ca 4500Mb (4,5Gb)

Annat man behöver tänka på när man laddar ner en torrentfil är hälsan, alltså hur många seeders och peers det finns. Finns inte några seeders är det ingen som har hela filen. Ju fler seeders och peers desto snabbare går det att ladda ner. Ibland kan vissa siter inte visa verkligheten, så det bästa sättet att veta om det finns seeders är att prova att ladda ner. Ditt torrentprogram visar om det finns några seeders efter att du börjat nedladdningen. Gör det inte det, kan du radera både torrentfilen och datan (innehållet) för då är det ingen mening att fortsätta eftersom du iallafall inte kommer att kunna slutföra din nedladdning.

Denna site tar inte ansvar för och uppmuntrar inte till fildelning av copyrightskyddat material. De flesta svenska TV kanaler har streaming (web-tv) av mycket av sitt utbud. På sfbio.se kan du se utbud och boka biljetter till aktuella biofilmer. Hos din lokala videouthyrare eller på lovefilm.se kan du hyra filmer och serier. På cdon.com eller ginza.se kan du köpa film och serier. Vissa internet leverantörer av höghastighetsbredband har även filmuthyrning via streaming i sitt utbud av tjänster.