Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/kjeell.se/public_html/screenaddict/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
ScreenAddict – Filmtips & Recensioner » Undertexter

Hur fungerar undertexter?

För att få undertext till din videofil behöver du oftast veta Releasegrupp (RLS).
Om du exempelvis laddat ner ”Fodelsedag [2008] CAM – CHrillE” och använder text till ”Fodelsedag [2008] CAM – poLarn” så kommer texten och videon inte stämma överens. PoLarn kanske har klippt lite i början, lagt till ett intro eller har annan FPS (Frames per second = Bildrutor per sekund).

En undertext är en textfil som kopplas ihop med din videofil. För att det ska kunna ske måste båda filerna ha exakt samma stavning. Exempelvis ”Min födelsedag.avi” för videofilen och ”Min födelsedag.srt” alternativt ”Min födelsedag.sub” för undertextfilen. För de flesta mediaprogram (Exempelvis Windows Media Player) behöver dom två filerna även ligga i samma mapp på datorn.

Vissa mediaprogram (Exempelvis Windows Media Player) behöver ett undertextprogram som ett tillägg, som gör att de två filerna kopplas samman automatiskt när man spelar upp videofilen. Exempel på ett sådan program är DirectVobSub. Det är bara att installera så ska det fungera av sig själv.

Vart hittar jag undertexter?

Det finns många sidor som har svenska undertexter att ladda ner. Den största svenska sidan är undertexter.se, men det finns även andra, en del som du behöver bli medlem på och andra som är öppna för alla.

http://undertexter.se/
http://www.divxsubtitles.net/

http://divxstation.com/subtitles.asp

Undertexter som finns att ladda ner är skapade av amatörer. D.v.s. det är inte samma undertexter som finns på tv, bio eller på köp/hyrfilm, så man får ha överseende med vissa översättningar. När någon har skapat en undertext till en videofil läggs den upp på olika hemsidor så att den kan laddas ner. I de flesta fall så är det en packad (komprimerad) fil som du först måste packa upp för att kunna använda. Du behöver du ett program som exempelvis WinRar. Har du ett sådant program installerat så kommer du att kunna välja ”extrahera” eller ”extract” när du högerklickar på filen. Så, när du har ett packningsprogram installerat och du har laddat ner en undertext som är packad. Gå till den mappen där du sparade undertexten, högerklicka på den filen, välj extrahera och det ska nu automatiskt packas upp en fil som slutar på sub eller srt, exempelvis ”Min födelsedag.sub” . (Slutar redan den nedladdade filen på sub eller srt behöver du inte högerklicka och extrahera.) Flytta den filen till samma mapp som du har sparat videofilen i och se till att dom heter exakt lika. När du nu öppnar din videofil ska texten startas automatiskt.
Om texten inte startar, stäng din mediaspelare. Kontrollera namnet på filerna. Det bästa är att kopiera filnamnen på videofilen och klista in det i undertextfilen. (Markera videofil, tryck på tangenten F2, styck samtidigt på tangenterna Ctrl och C. Markera undertextfil, tryck på tangenten F2, tryck samtidigt på tangenterna Ctrl och V). Öppna din videofil igen. Om undertexten fortfarande inte visas kan det bero på att du ännu inte installerat ett tillägg för visning av undertexter, att tillägget anger att undertexter ska visas från annan plats på datorn, att installationen av tillägget har misslyckats eller att din mediaspelare inte kan visa undertexter.