Christina

Nu efter jul och nyår har jag sparat på mig alla ljusstumpar som blivit. Perfekt för att göra egna ljus, som jag även tipsade om som julklapp

Ta dina gamla ljusstumpar och lägg dom i ett vattenbad. Det finns färgtillsatser att köpa, om man önskar det. Tänk på att om du använder olika färger på stumparna så blandar dom sig.

Det finns riktiga vattenbad att köpa, men det går lika bra att ta en kastrull med vatten, lägga på en värmesäker form innehållande vatten och sedan en bunke som du har ljusen i. Själv använder jag en pajform.

Ta några gamla ljusglas och ställ i en vaxveke (enklast att använda och går att köpa på hobbybutiker) eller en gammal ljusstump. Det går även att använda veke på metervara, vilket är billigare än vaxveke, men det är lite svårare att hantera.

Se till att allt stearin smält innan du häller upp det, speciellt om du blandat flera färger, annars kan det bli olika nyanser på ljuset. Ska du göra lager med olika färger, ställ ljuset i ett kallt vattenbad emellan så stelnar det fortare.

Det finns doftessenser att köpa, annars kan man använda skafferiet som inspiration. Jag har exempelvis använt kanel och socker som doft. Använder du stumpar av doftljus, tillsätt inte någon fler doft. Det räcker med den doften som kommer från stumparna.

I botten på det smälta stearinet samlas alla orenheter och gamla ljusvekar, så häll ut det sista i papperskorgen. Blir det mycket stearin kvar, häll det i en plastmugg och låt det stelna, så kan du använda det igen vid nästa tillfälle.

Egen ljustillverkning

Egen ljustillverkning

Tips, ,

2 mars 2010

3 kommentarer än så länge.

  1. jess skriver:

    men du är bra huslig du!

    Nåt måste man ju göra när man är stugsittare 😛

  2. jess skriver:

    haha jaaa.. vi kanske skulle para våra bilar?!

    Men hemska tanke! Vilket monster det skulle bli. Vet du inte att djuren känner av defekter och vill inte para sig med ett annat djur om den är felande. Hm… tänk vad bra det skulle vara om vi människor hade samma sinne. Då dör ju rasen ”Puckade-egoistiska-skitstövel-idioter” ut.

  3. jess skriver:

    haha! undra om jag skulle överleva eller bli utrotad?!

    Hahaha…. ja, det är nog en fråga vi alla skulle ställa oss 😛

Posta en kommentar