Christina

Jaha… då blev man drabbat av ett malware i torsdags då… ”#¤%&”!!!

Text Enhance

Det som händer är att man får irriterande länkar i texten med pop-up reklamrutor som ”sponsras” av Text Enhance. Det är inte webbsidans fel – det är datorn som blivit smittad!

Det här är något som installerar sig självt utan att man klickat på eller laddat ner nåt – och det är rätt besvärligt att få bort eftersom det kanske inte är så uppbart vad malware’t heter och att få bort det på rätt sätt så att det inte kommer tillbaka. Och tyvärr är det inte vanligt att antivirusprogram upptäcker detta… :(

Jag kör med IE9 och Windows 7. Så här får man då bort detta irriterande moment under dom omständigheterna…

Avinstallera program

  • Stäng Internet Explorer.
  • Gå in på Kontrollpanelen
  • Välj Program & Funktioner – Avinstallera ett program

Eftersom jag inte vet vad programmet som installerats heter, så sorterar jag på installationsdatum, för det är ju nyligen som detta har hänt. Då hittar jag då ett program som heter DownloadnSave – något som inte hör hemma på min dator. Det kan även heta Text Enhance eller något helt annat… Men se till att vara säker på att det är rätt program – du kanske inte kan ångra dig sen…

Blockera cookie

  • Markera programmet och tryck på Avinstallera.
  • IE kanske öppnas nu och visar en sida med ”avprenumeration”. Den stänger du bara.
  • Gå in på Verktyg – Internetalternativ – SekrIetess och klicka på Platser
  • I rutan som kommer upp… ange Text-enhance.com och klicka på Blockera. Upprepa samma med adresserna Textsrv.com samt download-n-save.com.
  • Klicka på OK tills du stängt alla verktygsrutor.

Observera att du kan ha cookies eller andra temporära internetfiler som ställer till det igen… så det bästa är att rensa bort dom. Men det innebär ju även att cookies du kanske vill ha kvar också försvinner. Det går ju såklart även att bläddra sig igenom de temporära internetfilerna och radera filer en och en. Filerna bör då ha samma datum som programmet som installerats och således rätt lätt att hitta.

Temporära internetfiler

Opt-Out

Googlar man problemlösning, så finns det en hel del tips om hur man ska ta bort denna malware. Ett vanligt tips är att gå in på en internetsida och fylla i captcha i ett formulär (Opt-out brukar ”lösningen” heta). Det funkar säkert… ett tag. Detta tar inte bort själva problemet… bara skjuter det ett tag på framtiden.

Så det bästa är ju så klart att få bort allt från första början, även om det nu är lite mer jobb med det….

 

Posta en kommentar