Christina

Min kära syster och pojkvän har blivit med hus nyligen. Det är ju tradition att ge de nyinflyttade en present och eftersom att jag gillar att ge bort något personligt med lite omtanke, så gjorde jag presenten själv helt enkelt.

Det bygger på samma idé som med ljuslyktan/askkoppen som jag skrev om häromdagen, fast lite mer hållbart.

Jag valde att göra en blomkruka med texten ”May your love grow strong” (Må er kärlek växa sig stark) och så systers och pojkvännens namn, men det går ju även att göra med tavelramar, kaffemuggar, tallrikar, spegel… ja det är i princip bara fantasin som sätter stopp.

Först målade jag då krukan i en lackfärg så att det ska hålla för väta. När färgen torkat sprayade jag med silver lackfärg på mitten av krukan och när den färgen torkat skrev jag textens konturer med blyerts. Det är då lätt att ändra om det blir fel och bra mycket lättare att fylla i med färg istället för att måla frihand. Det bästa är att även här använda någon form av lackfärg så att det blir lite mer tåligt och så att det håller för väta. Vill man måla på tallrikar, muggar etc. så finns det speciell glasfärg att köpa som man sedan bränner fast. Men jag tog då lite slattar av lackfärg som jag hade hemma. (Den som spar han har 🙂  ).
När all färg torkat la jag även på en klarlack på hela krukan för mer hållbarhet. Det kommer ju inte direkt att gå att diska i diskmaskin, men å andra sidan… vem gör det med en blomkruka?!

Eftersom att jag tagit skott från en klängväxt (fråga mig inte vad den heter, men nån mer tålig växt har jag aldrig varit med om), så ville jag även ha något för den att klättra på. Det finns speciell plastad ståltråd (bindtråd) man kan köpa på blomsterhandel. Man bör använda minst 3 mm tjocklek så att inte växtstödet böjer sig av tyngden. Sen böjde jag till den till ett hjärta och gjorde en pil till. På ställen där tråden korsas bör man fästa trådarna i varandra så att formen håller bättre och den inte säckar ihop. När man böjt till tråden till den formen man vill ha, värm upp ”korsningarna” med en tändare så att plasten smälter lite. Se till att ”korsen” håller ihop så att plasten på de båda trådarna stelnar ihop med varandra. Använd sedan lim eller en tunn bindtråd (0,3-0,8 mm) för att det ska sitta bättre. Om du använder tråd, se till att böja in ändarna så att det inte blir några vassa kanter.

När stödet är färdig kan man antingen låta det vara i den färgen det är eller lacka den.

Sen är det bara till att plantera 🙂

Kruka med växtstöd

Kruka med växtstöd

Tips, , ,

26 juni 2012

En kommentar än så länge.

  1. Cissi skriver:

    <3

Posta en kommentar