Christina

Även den mest otekniske bilägare vet att man måste underhålla bilen; pumpa däck, tanka, fylla på spolarvätska, byta olja etc.

Det är samma med datorer, vilket tydligen går många förbi. Det är faktiskt rätt ofta man hör att nån har en ”seg dator”, trots att den bara har några år på nacken. Jag ska försöka förklara lite enkelt hur datorn fungerar och hur man löser problemen för de två vanligaste orsakerna. Kalla det ”Snabba upp en dator for Dummies”, om du så vill. Detta går att göra med alla versioner av Windows operativsystem (XP, Vista, Windows 7) och dom är snarlika varandra. Den guide som står nedan är för Windows Vista. Har du något annat operativsystem så kan det stå annat på knappar och i rutor.

Först vill jag påpeka att detta kanske inte är enda anledningen till att din dator är seg. Men det är något relativt enkelt som vem som helst kan och bör göra regelbundet. I många fall hjälper det dom värsta segproblemen. Att en dator blivit seg kan även beror på bl. a. många ”dolda” program som körs på en dator med litet minne, virus, många program installerade, många filer sparade, man använder något program som kräver mycket minne etc. Lösningen på detta är dock lite överkurs för den otekniska så jag ska inte gå in så mycket på det.

För att inte göra det onödigt invecklat: När man pratar om datorns minne så finns det tre olika typer av minnen på en dator. Du har datorminnet (kan också kallas lagringsminne eller sekundärminne), alltså hur mycket plats du har att spara filer/installera program på. Det är detta minne du ser i ett cirkeldiagram om du kollar hur mycket minne du har kvar. Datorn har också RAM minne (kan även kallas arbetsminne eller primärminne). Ju mer RAM minne datorn har desto snabbare arbetar den. Den tredje typen av minne heter Cache, som är ett ”automatiskt lagringsminne”. Om du exempelvis skriver ett dokument så automatsparas det under tiden du arbetar även om du inte har sparat det i datorminnet. Cacheminnet uppdaterar hela tiden sin information och ”glömmer bort” den gamla informationen. Har du mycket öppet samtidigt så har cacheminnet mycket att hålla reda på och datorn kan bli tillfälligt seg under den tiden.

Så även om du har mycket datorminne så kan datorn vara seg om RAM minnet och Cacheminnet arbetar på högtryck. Många förväxlar detta med att internet är segt. Men så behöver det alltså inte vara. Sammanfattningsvis:
Datorminne = Sparat minne
RAM minne = Tänkeminne
Cacheminne = Korttids minne

Orsak 1

Nästan allt du gör på datorn sparas i minnet. Går du ut på blocket så sparar datorn alla bilder du tittar på för att det ska gå snabbt att visa bilden nästa gång, för varje sida du går in på sparas informationen i minnet, laddar du ner program sparas installationsfilen i datorn så du har alltså programmet två gånger i din dator, den som du installeret och så filen som installerar programmet. En dator brukar vanligtvis även säkerhetskopiera sig själv, varje säkerhetskopia ligger sedan i minnet.  Om jag jämför detta med papper och penna….
Om du skriver på ett papper med en blyertspenna och sedan suddar ut det så kan du ändå få fram vad som har stått där. Antingen syns det spår i pappret eller så kan man skugga fram det med en blyertspenna. Ungefär så fungerar det även med datorn. Ju mer du skrivit och suddat ut desto mer finns ”spår” finns det efter att du suddat. Där har du en anledning till segheten. För att få ett rent papper måste man alltså kasta bort pappret man suddat på.
I datorns värld kallas detta för Diskrensning.

Orsak 2

När du raderar filer så blir det luckor i minnet. Om jag jämför minnet med en byrå och filerna med kläder….
Om du vårstädar en fullproppad byrålåda och kastar bort en t-shirt så får du en liten lucka i den lådan så pass stor att en t-shirt får plats där. Köper du en tjocktröja kommer du alltså inte att få plats med den tröjan i t-shirtlådan utan får lägga den i en annan låda där den får plats. Köper du sedan ett par jeans kommer dom heller inte att få plats i t-shirtlådan utan du får lägga dom i en annan låda där dom får plats. Köper du sedan ett par strumpor så kan du lägga dom i t-shirtlådan för att dom är mindre än t-shirten.  Men nu har du en ännu mindre lucka i t-shirtlådan som är ännu svårare att fylla med något som får plats där.
Så för varje plagg/fil som du tar bort från lådan/minnet blir det luckor som blir svårare att fylla ju mindre luckorna är/blir. Då har då massa utrymme som inte kan användas. Ju mer plagg du köper/filer du sparar, desto mer av byråns lådor fyller du. Till slut tar platsen i byrån/minnet slut. Då måste man alltså organisera om i byrålådan/minnet för att få bort dessa luckor så att nedersta byrålådan/minnet blir tom och du kan fylla på med nya plagg/filer.
I datorns värld kallas detta Defragmentering.

Göra en diskrensning

Eftersom att det blir luckor i minnet när man gör en diskrensning, så gör vi det före defragmenteringen.

 1. Stäng alla program om du har något öppet.
 2. Klicka på ”Den här datorn” på skrivbordet (eller klicka på start > dator)
 3. Högerklicka på Lokal disk C: och välj egenskaper
 4. Under fliken Allmänt, klicka på Diskrensning (välj alla användare om du får frågan) Diskrensning gör nu en beräkning.
 5. I fliken Diskrensning bör det vara förbockat vad du kan ta bort, om inte bocka för allt utom vilolägesfiler om du använder viloläge.
 6. Klicka på OK. (En ruta kommer upp med diskrensning utförs)
 7. När nr 6 är klar, gör nr 2 och 3 igen, men välj nu flik Fler alternativ.
 8. Klicka på knappen Rensa under Systemåterställning och skuggkopior.
 9. Du får frågan om du vill ta bort alla återställningspunkter utom den senaste. Klicka på Ta bort. Alla gamla ”säkerhetskopior” som datorn automatiskt sparar tas nu bort. Dessa säkerhetskopior tar inte med filer du själv sparat utan det är bara en kopia på hur datorns program och inställningar såg ut vid en viss tidpunkt.
 10. När detta är färdig har du alltså ”kastat bort pappret” och ska nu ”packa om”.

Göra en defragmentering

 1. Gör nr 1-3 ovan och välj flik Verktyg
 2. Klicka på Defragmentera nu
 3. Rutan Diskfragmentraren kommer nu upp. Klicka på Defragmentera nu.
 4. En ruta kommer upp där du ska välja vilka enheter som ska defragmenteras, bocka i C: och klicka på OK
 5. Nu börjar ”omorganiseringen”. Detta kan ta allt mellan några minuter till flera timmar. Har du aldrig gjort detta tidigare eller det var väldigt länge sedan detta gjordes kommer det förmodligen att ta lång tid. Du bör inte använda datorn under tiden som det här görs.
 6. När defragmenterinen är klar så kommer du att se en rund cirkel med en bock. Tryck på Stäng.
 7. Starta om datorn och den bör nu ha snabbats upp.

 Ta bort onödiga program

Det här är lite överkurs och du bör inte ta bort några program om du inte vet vad dom är till för. Ibland kan det hända att man har flera virusprogram installerade även om man inte vet om det. Det kan ha följt med något i datorn när man köpte den och sen har man även installerat ett själv. Det kan även vara så att man har olika versioner av ett och samma program. Då bör man avinstallera ”dubbletterna”. Även program som man inte använder bör man ta bort från datorn.

 1. Gå in på Start > Kontrollpanelen.
 2. Dubbelklicka på Program och funktioner.
 3. Nu visas en lista på alla program som är installerade på din dator. Markera det programmet du vill ta bort och klicka på knappen Avinstallera.
 4. Följ anvisningarna som visas härefter.
 5. På vänster sida om listan med program har du en länk som heter Aktivera eller inaktivera Windowsfunktioner. Klicka på den.
 6. Det visas en lista på program som Windows har installerat på datorn. Där kan du välja att avinstallera eller installera Windowsprogram. Avinstallera aldrig något som du inte vet vad det är.

Återställa datorn

Om du råkat avinstallera eller installera något som gjort att datorn blivit konstig kan du återställa den till hur den var vid en återställningspunkt (Nr 9 under diskrensning).

 1. Gå in på Start > Kontrollpanelen.
 2. Dubbelklicka på Säkerhetskopiering och återställning.
 3. På vänsterkanten finns en länk som det står Reparera Windows med systemåterställning. Klicka på den.
 4. Det kommer upp en ruta, klicka på Nästa.
 5. Det visas en lista med alla kopior du kan välja mellan.  Markera den du vill ha (brukar normalt sett vara den senaste) och klicka på Nästa.
 6. I rutan visas vilken kopia du valt, klicka på Slutför för att bekräfta att du vill göra det här.

Inga ”privata” filer som foton, e-post, dokument mm kommer att försvinna när du gör det här. Det är endast programmen och andra inställningar som kommer att ändras. Skulle du bli missnöjd med återställningen, så kan du ”backa tillbaka” efteråt.

Tips,

25 juli 2010

Posta en kommentar